01. 09. 2013

ZHAN ZHUANG vežbe - zdravlje dostupno svima

„The sages of ancient times used to stand on earth, supporting heaven, controlling Yin and Yang, breathing with essence of Qi, standing alone, guarding spirit, with body being a one“.

 

 

 

Zhan Zhuang su stare i veoma efikasne vežbe negovanja zdravlja. Smatra se da prvi pisani trag ovih vežbi datira otprilike negde iz trećeg veka p.n.e. Redovno i pravilno vežbanje Zhan Zhuang pozicija dovodi do psihičkog i fizičkog centriranja i ukorenjivanja. Vežbajući ove pozicije um se oslobađa suvišnih misli i ukorenjuje se duboko u sadašnji trenutak. Frekvencija našeg uma tada dostiže 7 Hz što pokazuje jedno savršeno mirno stanje budne relaksacije u kome se mozak i telo odmaraju i regenerišu kao prilikom sna. Važno je napomenuti da vežbe Zhan Zhuang nisu meditacija, statičke „mrtve" pozicije, ili neke vežbe kontrole uma, već su to pozicije pune svesnosti sadašnjeg trenutka, pozicije u kojima se odigrava velika aktivnost uma - mozga i tela kao celine. 
Statičke pozicije džan džuang razvijaju mir uma (oslobađaju telo i um od stresa, pomažu detoksikaciju i čišćenje tela), kultivišu i aktiviraju vitalnu životnu silu tela, jačaju metabolizam i imunitet, aktiviraju prirodno disanje.
Zhan Zhuang pozicije se mogu vežbati stojeći, sedeći ili ležeći, u zavisnosti od zdravstvenog stanja praktikanta. Svakodnevno vežbanje ove pozicije može dovesti do bolje aktivnosti i povezanosti u funkcijama obe hemisfere mozga, kao i aktiviranja samolečivog refleksa tela. 
Oni koji praktikuju redovno ove vežbe i postepeno napreduju sve više razumeju reči učitelja Wang Xiangzhai-a, osnivača Yi Quan veštine, kojima je opisao vežbanje pozicija: „Telo je lagano kao da lebdi u vazduhu, disanje je nežno i ravnomerno, osećate u isto vreme opuštenost i harmoniju, više ne postoji razlika između onoga što je spolja i onoga što je unutra, sve postaje jedno, um je miran i bistar bez uznemiravajućih misli, životna sila, prirodno rođena, teče aktivno i slobodno kroz celo telo".

 

 

Kako pravilno postaviti telo u Zhan Zhuang poziciju

saveti gospođe Wang Yufang, kćeri osnivača Yi Quan-a

 

 „NE ZABORAVITE da je ukorenjivanje mentalni a ne fizički proces! Ako vas u vežbanju ometaju misli, možete da zamislite pored vašeg uha zvuk sličan kiši, koji se lagano odaljava, pa opet približava. Moj otac savetuje da budete strpljivi u toj izvanrednoj vežbi. Osluškujući kišu čovek obuzdava i neutrališe haos u svojoj glavi, a tako se polako „utišava" um i smiruje srce, bez svesnog pokušaja kontrolisanja misli, jer to i nije moguće." 

 

Zhan Zhuang pozicija stopala i pogled odozgo
null
„Napravite horizontalni iskorak, a stopala postavite otprilike za širinu vaših ramena. Opustite i zaokružite ramena lagano prema napred, tako da su grudi malo uvučene unutra. Tom pozicijom otklanjamo silu i tenziju u predelu ramena (što je veliki problem kod većine ljudi). Sila i tenzija u ramenima dovodi do poremećaja u funkcijama srca i pluća, slabe cirkulacije prema mozgu, slabe funkcije nervnog sistema, podizanja gravitacione tačke tela što može da bude uzrok mnogih psihičkih i fizičkih problema. Pozicija ruku izgleda kao da držite balon, ili kao da grlite drvo.“

Zhan Zhuang - pozicija tela
null
„Celo telo ispravite prirodno, opustite se, tako da jedinstvo Neba i Zemlje dominira celim vašim telom. Zadnjicu blago spustite, zamislite da imate iza sebe visoku stolicu na kojoj sedite. Kolena blago savijte. Ruke lagano podignite, tako da ne prelaze visinu ramena. Opustite laktove, zglobove, a prste na rukama blago savijte i razdvojte, kao da svaka ruka drži loptu. Usta blago otvorite i razvijte ih u osmeh, pokažite vašu unutrašnju radost, opustite mišiće vilice, glavu malo ispravite, kao da temenom želite da dodirnete nešto na gore. Pogled je usmeren kao da gledate nešto u daljini, ili blago zatvorite oči. Pogled ne fokusirajte ni na šta, tako da biste mogli da probudite svoj unutrašnji vid. Dišite na nos veoma polagano i prirodno - osećajte vaš dah, jer tako smirujete, harmonizujete i opravljate funkcije nervnog sistema. Nikako nemojte da grčite stopala, ona moraju da budu opuštena. U suprotnom nećete biti stabilni, blokiraćete protok krvi i životne sile, a zglobovi vam neće biti fleksibilni, i brzo će se pojaviti tenzija i bolovi u mišićima.“
 

Zhan Zhuang sedeća pozicija
null
Zhan Zhuang pozicije se mogu vežbati stojeći, sedeći ili ležeći, u zavisnosti od zdravstvenog stanja praktikanta. Svakodnevno vežbanje ovih pozicija može dovesti do bolje aktivnosti i povezanosti u funkcijama obe hemisfere mozga, kao i aktiviranja samolečivog refleksa tela.
 

Učitelj Wang je takođe primetio da rezultati zavise najviše od praktikanata. Individualno i u zavisnosti od vrste problema, rezultati mogu biti brži ili sporiji, veći ili manji, u mnogome zavisi da li se praktikant pridržava rečenog i da li svakodnevno vežba. Gotovo u svim slučajevima uporni ljudi, željni da promene svoje navike, koje su i dovele do problema dolaze do zapanjujućih rezultata. Mnogi od njih, i kada im se popravi zdravstveno stanje, ostaju da uče i usavršavaju svoju veštinu i ostaju zdravi do duboke starosti. 

 

 

kovac mihalj@hotmail.com [neregistrovani] 23. 01. 2014, 14:51:54

zdravje

vezbe zdravja izuzetno korisne i proverene licno sam praktikovo ,posle tai chi cuana